donderdag 16 april 2015

Het Kattemeuterbos in Grimbergen en Zemst

Het Kattemeuterbos is een bos langs het kanaal Brussel-Willebroek in de Vlaams-Brabantse gemeenten Grimbergen en Zemst. Het bos ligt bij de hoeve en het kasteel van Groen(e)veld. De Laarbeek ontspringt in dit bos.

Door de eeuwen heen is de naam van het bos (en ook de grootte) drastisch veranderd. Van Rollekotbos en Rollekaatbos tot Katte-Meuter-Bosch en uiteindelijk Kattemeuterbos.
Mogelijk is dit een verbastering van de naam van de toenmalige eigenaar (Demeure).

Het volledige bos is priv├ębezit en daarom heeft het bos nog min of meer dezelfde grenzen als in de 18de eeuw, toen het op de beroemde Rerrariskaarten als "Rollekots Bosch" werd vermeld.

Alle paden en wegen, inclusief de drie vijvers en het kasteel Groeneveld zijn verboden toegang. Enkel een kleine weg tussen de Kluisweg en de Verbeetweg is toegankelijk.

Tijdens de beide Wereldoorlogen speelde het bos ook een belangrijke rol.
In de Eerste Wereldoorlog werd er namelijk stevig gevochten toen de geallieerden ten alle prijze het bos wilden veroveren op de Duitsers.

In de Tweede Wereldoorlog stond er Duits afweergeschut om het vliegveld aan het Lintkasteel te beschermen.

Oh, en nog een leuke mythe: volgens een oude legende was het Kattemeuterbos een verzamelplaats voor heksen. Er werd gezegd dat het er stonk naar zwavel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten